Läst: ”Prepper’s survival retreats”

Detta är inte en bok jag rekommenderar. Tvärtom. Visst finns en del spår av klokt innehåll, men överlag är det en ytligt skriven bok som extrapolerar både självklarheter och oklarheter på ett olyckligt sätt. Självklarheterna finns bättre beskrivna både på allehanda hemsidor, som enerverande ekon i kommentarsfält på sociala medier och i andra bättre byggda böcker, och oklarheterna handlar t.ex. om ytliga resonemang och dåliga (om ens några) referenser. Oklarheterna är irriterande tydliga genom hela boken som är mer av ett illa sammansatt bildspel för Power Point nedbrutet till text mellan två pärmar, än en riktig bok som med rubriker och brödtext förenklar, fördjupar och förklarar vad-det-nu-är-för-fenomen. Många oklarheter är påståenden som saknar uppbackning i resten av texten. Självklarheterna i form av företrädesvis punktlistor eller punktlistor maskerade i extremt korta eller kryptiska stycken är ofta helt ok i sig, men oklarheterna gör boken en smula fördummande. 

Omslaget till boken

Boken innehåller åtta kapitel som i grova drag omfattar:

  1. En kort historik över kollapser
  2. Åtta huvudproblem vid överlevnad
  3. Frågorna varför, hur, vem, när, var
  4. Att köpa ett färdigt hem
  5. Fungerar platsen att överleva på?
  6. Att bygga eller renovera ett hem
  7. Gruppen och platsen
  8. Matris för att jämföra behov med möjligheter

Respektive kapitel kan vara nog så lovande, men bryter löftet med taffliga texter (även om det finns enstaka klokskap, som sagt). Kapitel åtta som handlar om gruppen i en överlevnadssituation har fått en egen bok som ligger i att-läsa-högen.

Slänga bort dryga 150 kronor

Boken finns att köpa hos t.ex. Adlibris för den som vill slänga bort dryga 150 kronor. Den som är seriöst intresserad av hemberedskap gör bättre i att köpa någon av de svenska böckerna på temat skrivna av t.ex. Geijer, Stawreberg eller Kämpargård. Den som vill lära mer om hus och underhåll, eller jord- och lantbruk, eller jakt, fiske och viltvård, hittar också bättre källor en masse i svenska boklådor, på folkbibliotek och bland studieförbundens kurser.

Claes

%d bloggare gillar detta: