Då och då lagar vi pizza utomhus över öppen eld eller över glödbädd här hemma. Häromdagen gjorde vi prepperpizza inomhus i vanlig ugn. Barnen gav pizzan högsta betyg. Just denna pizza går att fixa i samma stund en vanlig zombie anfaller med släpande steg. Den innehåller inte jäst utan bakpulver och är tillredd, gräddad och uppäten på sisådär 30 minuter.
Ingredienser
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2 1/2 dl vatten
- 1/2 dl olivolja
Fyllning efter tycke och smak, vi använde:
- Picnicbog från Tulip
- Överbliven hushållsost som vi rev ner
- Ananaskross från DelMonte
- Oregano
Tillredning
- Sätt ugnen på 250°C.
- Blanda de torra ingredienserna.
- Tillsätt vatten och olivolja och arbeta ihop till en smidig deg.
- Dela degen i lagom delar och forma till runda bullar (lagom beroende på t.ex. antal pizzor och om de ska gräddas på plåt i ugn eller i fältugn över glöd).
- Tryck ut degen (mjöla händer och bord eller hajkbricka) och lägg på plåtar med bakplåtspapper (eller i mjölad fältugn).
- Lägg på fyllning efter tycke och smak.
- Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 minuter.
Kanske borde min och Hermans bok ”Bli en zombieöverlevnadsexpert” följas upp med en kokbok eller hemkunskapsbok på samma tema? När jag håller kurser i säkerhet och överlevnad brukar matlagning, recept och praktiska övningar vara uppskattade. Att laga mat och äta tillsammans brukar ha ett värde i sig. Få samtal blir lika fina som de invid en eld eller över mat man tillagat tillsammans. Det är enklare än många tror att fixa olika slags gott käk både inom- och utomhus. Svårigheten brukar ligga i att samla ihop, köpa, skörda, fiska upp, skjuta ner eller på annat sätt få ihop maten. Tillaga är egentligen det enklaste.
Smaklig spis!
Claes