Karantän och ensamhet i skuggan av corona och zombier

Människan är ett flockdjur. Vare sig vi kategoriserar oss som introverta eller extroverta. Det är stor skillnad på att kunna välja själv mot att tvingas till sällskap eller isolering. I skuggan av pandemin har en del länder beslutat om olika slags karantän, vi råds att hålla avstånd och att stanna hemma om vi är sjuka. Det kan bli så att både skolor och arbetsplatser stängs. Tänk på det här:

Ta hand om dig själv så att du kan ta hand om andra

  • Ta hand om din kropp. Ät varierat. Rör på dig. Sov. Kom ihåg att alkohol, tobak och andra droger är obra.
  • Ta hand om relationer och prata eller skriv. Människor är inte tankeläsare. Berätta vad du tänker och känner. Människan är ett flockdjur. Att umgås med andra har ett egenvärde. Försök att fortsätta att både umgås och lämna utrymme för egentid utifrån vad som är möjligt.
  • Ta och skapa en vardag med rutiner så gott det går, t.ex. en dygnsrytm. Komma upp på morgonen, regelbundna måltider, att komma ut i dagsljus, att ha bestämda tider och platser för ev. skola och arbete, att ta pauser, att komma i säng.
  • Ta tag i det roliga och hitta pauser. Hitta sätt att fortsätta göra sådant som du tycker är roligt. Träna. Promenera. Läsa. Spela. Det är olika sätt att aktivt återhämta.
  • Ta och balansera nyhetsflöden i olika medier med att hålla dig uppdaterad. Det kan vara svårt. Det är lätt att fastna i informationsflöden som t.ex. driver teser eller extrema idéer som kan bidra till oro, rädsla eller ångest som skadar (eller för den delen ignorans och okunskap som också kan skada). Det är värdefullt att hålla sig uppdaterad.
  • Ta hjälp av och hjälp själv släkt, vänner och grannar, med hänsyn till t.ex. råd om smitta och vilka som är i risk. En äldre granne kan behöva hjälp med inköp eller att ta ut sopor eller rasta en hund. En medelålders ensamstående undersköterska kan ha behov av barnpassning. Du kan vilja prata med andra i verkligheten i stället för att bara kommentera i sociala medier. Ni kan ha olika saker hemma såsom förbrukningsvaror och annat som tillfälligt är slut i butik.

Ta hand om dina barn

  • Prata med dina barn (anpassat, ärligt, hoppfullt, fånga rykten, svara på frågor)
  • Var det goda föredömet genom att föregå med gott exempel
  • Det kan vara svårt att begränsa olika media, men det finns ett värde i att vara med sitt barn och sätta ord på det som händer både i verkligheten och på t.ex. nätet, i radio och på tv.

Tecken på stress (du kan behöva göra något eller söka annan hjälp)

  • Känsla av chock, overklighet eller att inte bry sig
  • Ändrad känsla av kraft eller energi
  • Ändrad aktivitetsnivå
  • Svårigheter med koncentration
  • Ändrad matlust
  • Problem med sömn och t.ex. mardrömmar
  • Känslor av oro, rädsla eller ilska
  • Huvudvärk, smärta i kroppen eller utslag
  • Tidigare problem som förvärras
  • Ökad användning av alkohol, tobak eller andra droger

Å den ena sidan är detta problem som vi alla kan ha eller har från och till. Å den andra sidan är de signaler på att något inte fungerar som det borde. Om detta orsakar problem i din vardag under flera dagar, så är det läge att göra något åt saken. En del kan du göra själv såsom förslagen i de första sex punkterna.

Zombier, corona och karantän

I de flesta berättelser om zombier så finns det en eller en handfull hjältar som på ett eller annat vis löser åtminstone sin egen överlevnad med vapenkraft. Hjälten bruka vara handlingskraftig och förr eller senare uppbåda mod att agera resolut och få saker gjorda. På film är det inte ovanligt att det är en ärrad hjälte med blod som ännu inte koagulerat, med vapen i hand, trött men inte uttröttad, tagit ett befäl som borde tagits på andra, i skenet av explosioner, brand och i rök av krut och ruiner, till toner av ett coolt soundtrack, som fixar skivan. Eller det som är kvar av skivan. På några klippta timmar.

I verkligheten behöver bilden av hjälten kompletteras. Det finns så klart de som gör mer eller mindre det som hjälten gör. Det finns personal bland både polis och militär som i mikrosituationer och på missioner varit i de där händelserna (men utan zombier och utan att apokalypsen alltid legat i vågskålen). Det vanligaste när det handlar om sjukdomar och smitta är dock att hjältarna är många och arbetar i kommuner och landsting. Inom hemtjänst och hemsjukvård. På vårdcentraler och sjukhus. I laboratorier och på specialiserade mottagningar. Klädda i kommunens eller landstingets byxor och tunikor eller med labrockar. I möten med enskilda patienter, på hembesök eller rond i rum och längs korridorer, och bakom mikroskop, över petriskålar och framför dator. Tillsammans med epidemiologer och matematiker och andra. Just nu tillsammans med samhällen. Mig och de mina. Dig och de dina.

Det är sällan sådär enkelt som i amerikanska filmer där presidenten tar befälet och beordrar strategiskt bombflyg att tillsammans med ubåtarnas robotar radera en geografisk yta för att ta död på zombier. Eller att någon försigkommen f.d. jägarsoldat eller annan våldsvan fäster sin dolk vid vaden, tar ett extra magasin, hölstrar sin pistol och hoppar fallskärm över en kusträcka för att ytsimma in och identifiera och likvidera roten till det onda. Patient 0. I verkligheten och just nu i kampen mot corona och viruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19 så behöver vi alla samarbeta.

Så här ser det ut nu. Många kommer att bli sjuka. Många av de sjuka kommer inte att märka det alls eller tänka att det var en vanlig förkylning. Ett fåtal kommer att dö. En risk är så många blir så allvarligt sjuka samtidigt att inte alla kan få hjälp. Då dör fler och flera människor kan dö i onödan. Kruxet är att dra ut på förloppet så att samhället i allmänhet och vår sjukvård i synnerhet hinner ta hand om de allvarligaste sjuka så att så få dör som möjligt. För att karantän ska fungera så måste den ske i rätt tid. Inte för tidigt. Inte för sent.

Några av problemen med corona är att sjukdomen är såpass ny att vi inte utvecklat vare sig immunförsvar eller läkemedel eller annat som kan hantera viruset eller sjukdomen.

Den här bilden sammanfattar idén om att dra ut på förloppet. Det handlar om att inte få den röda kurvan utan att istället få den gröna. Det totala antalet smittade kan vara detsamma. Den blå streckade linjen markerar hur mycket sjukvården klarar av. Vi vet redan att det går att kritisera svensk beredskap och att debattera om den är god eller dålig. Vi vet att många inom sjukvården redan tycker att läget är allvarligt dåligt. Nu behöver vi hjälpas åt så att det inte blir sämre. Några av de saker vi alla kan göra står i den gröna rutan.

Du kan läsa mer till exempel här:

Sammanställning av effekter av karantän i tidskriften The Lancet

CDC (amerikanska smittskyddets hemsida)

1177 om psykiska sjukdomar och besvär

Claes

%d bloggare gillar detta: