Debutantporträtt hos Svensk Bokhandel!

”Bli en zombieöverlevnadsexpert ”

… trycks i detta nu och ges ut av Alfabeta precis lagom till årets krisberedskapsvecka den 6-12 maj! Texten nedan skrev jag till Svensk Bokhandels debutanttporträtt som publicerades 2019-03-19.

Jag utbildar och handleder kring männi­skans förmåga att hantera motgångar och stress, sorg, smärta, saknad, avsky, ilska, hot och våld. Mjuka kompetenser i hårda situationer. Jag fascineras särskilt av hur sagor, myter och legender kan användas för att med lek och narrativ som nerv hjälpa lärande, läkande och ledarskap. Popkulturen är en guldgruva av metaforer som kan användas professionellt, pedagogiskt och psykoterapeutiskt av chefer, utbildare och behandlare. Zombien som jag, Herman och Elin använt i boken Bli en zombieöverlevnadsexpert är ett bra exempel och superhjältar är ett annat exempel som ligger i tiden och som jag ofta använder i jobbet.

Jag har mina rötter i Bohusläns skärgård och är uppvuxen i skuggan av Laponias fjällvärld. Min uppväxt präglades av segling, jakt, fiske, friluftsliv och hundar. Hemma fanns dörrar till andra världar i bokhyllor fyllda med böcker. Jag förlorade mig ofta med en kopp te över Homeros, Sturlasson, Doyle, MacLean, seriealbum med Buddy Longway, Linda & Valentin, Tintin och Spirou och rollspel som Drakar och Demoner.

Efter amerikansk high school och universitetsstudier genomförde jag min militära grundutbildning. Jag fortsatte genom officershögskolan som yrkesmilitär och jägarofficer vid regementet i Arvids­jaur med nedslag i Vaxholm, Karlsborg och Kiruna. Jag specialiserade mig på människans förmåga att hantera och överleva svåra situationer i olika extrema miljöer. Jag arbetade bland annat med ledarskap, expeditionsmedicin, överlevnad och säkerhet.

Under några år kompletterade jag min militära kompetens med att läsa psykologprogrammet i Göteborg. Jag varvade studierna med militär utlandstjänst. Under studierna i psykologi fokuserade jag på operativ tillämpning av psykologi. Det är kunskap som ofta förknippas med militär, polis, räddningstjänst eller akutsjukvård. Men operativ psykologi kan handla om vem-som-helst i skuggan av risker, hot och våld.

I dag lever jag med min fru Mikaela, våra barn Hilda, My och Rasmus, hundar, kaniner, hönor och ankor på landet i norra Halland. Jag ägnar fritiden åt att läsa, skriva, rita och friluftsliv. Långdistanspaddling, fallskärmshoppning, klippklättring, sportdykning har fått ge vika för storslagna äventyr runt hörnet, segling med optimist­jolle, luftgevärsskytte och nervkittlande sagostunder med barnen. Bra dagar avslutas med sagor eller spel i skenet av lägereld, stormlykta eller levande ljus.

Jag pratar gärna om boken och hjälper er att bli zombieöverlevnadsexperter. Boken har ett eget utrymme på min hemsida här! Skriv till mig på claes [at] wildgoose [punkt] se så hittar vi en väg framåt genom kris, kaos och katastrof och överlever! Boken finns upplagd hos Adlibris redan nu och går att bevaka. Självklart kan jag ta med böcker om ni vill att jag kommer och föreläser!

Claes

Illustrationer av Elin Jonsson ur boken ”Bli en zombieöverlevnadsexpert” (Alfabeta, 2019). Nedan är utkast på bokens bak- och framsida.

Utkast inför korrektur av bokens bak- och framsida. Illustrationer av Elin Jonsson.


%d bloggare gillar detta: