Enkla fakta för att prata med barn om corona

Det kan vara svårt att veta vad man ska säga när barnen frågar om corona eller när man som vuxen hör saker som verkar tokiga vare sig det är under- eller överdrifter eller missförstånd. I skuggan av min förra text om att prata med barn om corona (och zombier), så följer jag upp med enkla fakta och konkreta formuleringar att utgå ifrån. 

Nyheter och rykten om corona

Många pratar om coronaviruset. Många människor i hela världen har blivit sjuka. Många är rädda. Många skriver och pratar om vad ska vi göra för att stoppa viruset. 

Vad är corona?

Corona är ett virus. Det finns flera olika slags coronavirus. Det coronavirus som smittar och gör folk sjuka nu heter SARS-CoV-2. Sjukdomen heter COVID-19. Många säger bara corona om både viruset och sjukdomen.

Sjukdomen

Sjukdomen som kallas corona heter egentligen COVID-19. Många människor blir sjuka. Många människor blir bara lite sjuka. De som är gamla eller har andra sjukdomar kan bli mycket sjuka och dö. Sjukdomen gör att människor kan få hosta, feber, snuva och svårt att andas. Den som är sjuk ska stanna hemma för att inte sprida sjukdomen.

Smitta

Viruset, sjukdomen och smittan upptäcktes i provinsen Wuhan i Kina.  Viruset har spridit sig över nästan hela världen. Viruset finns i Sverige. Viruset smittar lätt mellan människor. Viruset sprider sig snabbt. Viruset smittar när mycket små droppar från t.ex. nysningar träffar en annan människa eller när människor rör vid varandra eller människor tar i saker där smittan finns. Det är lätt att få smitta på händerna och bli sjuk för att man tar i sitt ansikte omkring näsa och mun.

Stoppa smittan

1. Tvätta händerna med tvål och vatten. Tvålen ska löddra och händerna ska tvättas ungefär 20 sekunder för att de ska bli rena.

2. Ta inte med händerna i ditt ansikte.

3. Hosta och nys i armvecket.

4. Ta inte hand eller kramas när du träffar kamrater på skolan eller fritids eller träningen osv.

5. Undvik samlingar med folk. Stå inte och trängs i busskuren eller i kön till matbespisning eller liknande.

6. Undvik att hälsa på hos gamla och redan sjuka. Använd mobiltelefon eller läsplatta och prata i telefon, skriv sms eller använd videolänk eller annat.

7. Stanna hemma om du är sjuk.

8. Skolor, arbetsplatser och annat kan behöva stänga så att sjukdomen inte sprids.

9. Olika länder i världen försöker att stoppa smittan på olika sätt.

När någon blir sjuk

Den som blir lite sjuk ska stanna hemma. Lite hosta, lite feber eller lite snuva kan göra andra så livsfarligt sjuka att de måste vårdas på sjukhus.

Den som blir allvarligt sjuk ska ringa 1177 (eller 112 om det är akut) för att få hjälp av hälso- och sjukvården.

Är sjukdomen dödlig

Ja, människor kan dö av sjukdomen. Risken att dö är mycket liten för unga och friska. Risken att dö är större om man har andra sjukdomar eller om man är gammal. Det är osäkert exakt hur farlig sjukdomen är. Just nu dör ungefär 1-2 personer av 100 som är sjuka.

Medicin för att stoppa sjukdomen

Det är inte säkert att det går att stoppa sjukdomen. Det finns inte någon medicin som t.ex. vaccin mot sjukdomen ännu. Vi måste försöka sluta att sprida sjukdomen. Det är viktigt att vi hjälps åt så att sjukdomen sprids och smittar så långsamt som möjligt så att sjukvården, sjukhus, vårdcentraler, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden med flera hinner ta hand om dem som blir sjuka innan fler blir sjuka.

Lär mer här

WHOs sida om corona

Claes

%d bloggare gillar detta: