Jag heter Claes, är legitimerad psykolog och arbetar med utbildning, handledning och behandling. Jag utgår från Håfors i norra Hallands inland och löser uppgifter både digitalt och på plats enligt överenskommelse. Jag är bra på att hjälpa till i svåra situationer, kris, konflikt och katastrof, när olika slags stress och sådant som ångest, oro och rädsla, eller sorg, smärta och saknad eller existentiella tvivel kan göra livet svårt.
Metoder
Ibland får jag frågor om vilka metoder jag arbetar med. Jag är utbildad i både kognitiv beteendeterapi (KBT) och psykodynamisk terapi (PDT) med vidareutbildning i existentiella samtal. Några av de metoder jag använder är acceptance and commitment therapy (ACT), dialektisk beteendeterapi (DBT), unified protocol (UP), compassionfokuserad terapi (CFT), prolonged exposure (PE) och intensive short-term psychodynamic therapy (ISTDP).
Jag arbetar ofta med både natur och kultur. Natur i behandling finns internationellt som bland annat nature, wilderness och adventure therapy, där både trädgårdsterapi och shinrin-yoku (skogsbad) finns med. Kultur betyder att jag använder att läsa, skriva, rita och måla i mitt arbete. Ett exempel är det som kallas written exposure therapy på engelska och ett annat exempel är biblioterapi.
Enkelt förklarat arbetar jag både inomhus som vanligt och utomhus t.ex. på kortare vandring, invid en eld eller under en lite längre utfärd.
Det är stora överlapp mellan metoderna jag använder. Två av de metoder jag använder ofta är acceptance and commitment therapy (ACT) och unified protocol (UP) som båda två är transdiagnostiska (de omfattar flera diagnoser) och har gott vetenskapligt stöd. I arbete med grupper använder jag till exempel organisational behavior management (OBM), som enkelt förklarat går ut på att arbeta med beteenden (tankar, känslor och handlingar) med ungefär samma verktyg som i behandling.
Erfarenhet
Min erfarenhet omfattar dryga 15 år som stamanställd officer, knappa 20 år som chef i olika myndigheter både utomlands och hemma i Sverige, vård- och behandlingsansvar inom tvångsvård av barn och unga, skolpsykolog och psykolog inom företagshälsa. Jag har arbetat med pre-hospital sjukvård, räddningstjänst och polisiär verksamhet från forna Jugoslavien till Ukraina. Jag är van vid att utbilda, handleda och ge kvalificerat stöd till personal inom försvar och blåljusverksamhet före, under och efter insats både i vardag och vid värstahändelser. Idag delar jag mitt arbete mellan en tjänst som lärare vid Akademin för polisärt arbete i Borås och Vildgåsen.
Jag är överlevnadsinstruktör i Svenska överlevnadssällskapet och medförfattare till boken ”Bli en zombieöverlevnadsexpert” som gavs ut av Alfabeta 2019 med en andra utgåva 2023. Boken riktar sig till både barn (9-12 år) och andra, och innehåller enkla fakta om kris- och hemberedskap.
Vildgåsen
Namnet Vildgåsen är hämtat från två källor. Selma Lagerlöfs skolbok i geografi från 1906-1907 med ledargåsen Akka, och från Andrew McLaglens spelfilm ”De vilda gässen” från 1978 med Richard Burton, Roger Moore, Richard Harris och Hardy Krüger. Mina tankar med namnet går till Akkas goda ledarskap, hur tamgåsen lyckas hantera strapatsen norrut och hur den bråkige pojken hittar rätt till slut, och till de etiska dilemman, den omtanke och den oeftergivliga jävlar anamma de f.d. soldaterna i filmen hanterar.
Vildgåsen är registrerad för f-skatt, registrerad som vårdgivare hos IVO och försäkrad hos Psykologföretagarna.
Kontakt
Du når mig enklast på claes@wildgoose.se, och du är varmt välkommen att följa mig på sociala medier, här och här, där jag då och då delar med mig av kunskaper, färdigheter och reflektioner från mitt arbete.
Claes