Behandling

Jag hjälper dig med stress, oro och ångest. Känslor av sorg, smärta och saknad. Existentiella frågor där liv, känslor av tomhet och meningslöshet, tankar kring lidande och död kan vara viktiga.

Vad vill du ha hjälp med?

Först av allt: Jag lyssnar och vi börjar med att komma överens om vad du vill ha hjälp med. Vi får grepp om ditt problem. Sedan gör vi en enkel plan och kör. Ibland är det självklart vad problemet är och ibland är det svårt att få grepp om vad problemet är. Så är det bara. Ibland kan det vara just det vi får arbeta med en stund: Att förstå problemet. Ibland räcker det med att konstatera att något är ett problem, och arbeta framåt.

Om jag inser att ditt problem inte är mitt område så säger jag till, och om jag kan så hänvisar jag till någon kollega som kan ditt problem bättre.

Det första samtalet

I psykologisk behandling (psykoterapi) så brukar allt det där med att spika problemet vara en del av det första samtalet och kanske det andra. Ofta går det fort, och både problemet och planen blir ibland klara så att vi börjar arbeta under första samtalet. En del är nöjda och hjälpta av bara det där första samtalet. Då kan vi avsluta eller göra en paus där. Men många behöver lite mer hjälp åtminstone något eller några samtal framåt. I en del arbeten behöver vi stanna upp då och då och stämma av läget, så att vi arbetar med rätt sak på rätt sätt, så att du får den hjälp du vill ha och faktiskt har nytta av.

Din trygghet – juridik och etik

Psykologisk behandling, eller psykoterapi, är en form av kvalificerade samtal. Samtalen med legitimerad psykolog skyddas av sekretesslagstiftning, ska journalföras och det går att klaga på vården enligt patientsäkerhetslagen. Samtalen är hjälp för att hantera eller bearbeta olika slags lidande, hinder eller problem, som ofta (men inte alltid) beskrivs med en diagnos. Det behövs inte en diagnos för att söka hjälp.

Samtalen

Ett samtal varar ofta 45 minuter, men det kan också vara en kortare avstämning eller en längre session. Ibland behövs det bara ett samtal, men det är vanligt med mellan åtta och tolv samtal, och det finns problem (eller nya problem) som kan behöva fler samtal. Ibland kan det kännas svårt att fortsätta med samtal och ibland kan det vara svårt att avsluta en serie samtal. En del skäms för att söka hjälp och andra kan känna att de inte klarar sig utan hjälp. Allt detta är sådant vi pratar om så att vi är överens om hur vi gör.

När vi spikat problem och gjort en plan, så kommer vi överens om hur ofta vi ska träffas, och vi bokar tider. Om planen behöver ändras så gör vi det. En del behöver mindre hjälp och blir klara tidigt. En del behöver mer hjälp och vi kommer överens om fler samtal. Ibland behöver man fler samtal tätare och ibland färre samtal glesare. Det är vanligt med samtal med någon eller några veckors mellanrum. Beroende på just det problem du vill ha hjälp med, så är det viktigaste ofta det du gör mellan samtalen.

Som regel träffas vi digitalt eller i naturen, men vi kan också hitta andra lösningar utifrån just det du vill ha hjälp med.

Exempel på problem

  • Stress och trauma
  • Ångest, rädsla och oro
  • Sorg, smärta och saknad
  • Existentiella frågor
  • Autism och/eller adhd
  • Att få skolan att fungera
  • Att få jobbet att fungera
  • Stöd före/under/efter utlandsinsats
  • Stöd efter hot och våld
  • Stöd i samband med utredning
  • Stöd i samband med rättegång

Tid och plats

Tid: 45 minuter per samtal, 45-120 minuter vid samtal utomhus, kan variera enligt överenskommelse, även kvällar och helger.

Plats: Digitalt eller enligt överenskommelse.

Pris: 1000 kr per 45 minuter samtal för dig som arbetar. Är du student, arbetssökande eller sjukskriven betalar du 850 kr. Kvällar och helger är priset 1150 kr. Företag betalar 1500 kr per samtal. Psykologisk behandling är momsfri.

Kontakt

Mejla mig på claes@wildgoose.se så hjälper jag dig.