Porträtt av en vildgås och zombier i lokaltidningen

”Militären som skrev en barnbok om överlevnad” blev rubriken efter besök av en journalist häromdagen. Här är väl valda delar av texten:

Claes Tovetjärn är yrkesmilitären som skrev en barnbok. Temat är överlevnad, vilket är ett ämne han behärskar till fullo. Hotet är mer otippat.

– Vi har tagit in zombies för att få till ett narrativ med nerv. Annars blir det för tekniskt och torrt, säger han.

Bli en zombieöverlevnadsexpert heter boken som kom ut lagom till krisberedskapsveckan i mitten av maj.

– Jag är intresserad av hur människan fungerar när det blir svårt, och jag har erfarenhet från militären och psykologprogrammet, säger Claes Tovetjärn.

Claes Tovetjärn planerar nu för zombieöverlevnadsläger för barn och vuxna. I skogen utanför hans hus finns möjlighet att tälta, elda och leva. Han spen- derar själv mycket tid utomhus. ”Jag paddlade och klättrade mer förr. Sedan jag fick barn är det mer äventyr runt hörnet som gäller.”

Han kommer från norra Bohuslän, och bor nu i Håfors, söder om Gällinge. I huset under träden bor även frun Mikaela, de tre barnen och alla djuren. Utanför dörren ligger skogen där Claes Tovetjärn trivs som bäst. Han har arbetat med överlevnad, det vill säga friluftsteknik, länge. Ungefär 17 år spenderades som jägarofficer och yrkesmilitär vid regementet i Arvidsjaur. Sedan tog han tjänstledigt för att läsa till läkare i Linköping. Han valde snart att hoppa av och började istället på psykologprogrammet vid Göteborgs Universitet. Studierna varvades med arbete för Nato och han var utomlands ungefär ett år åt gången. Till exempel var han sakkunnig inom sjukvården inför insatser i Afghanistan. Efter kravallerna i Kosovo 2004 begav han sig dit som chef för det svenska samverkansteamet. Uppgiften var att på plats i Kosovo undersöka invånarnas attityder och känslor, för att förhindra protester som kan leda till nya uppror.

– Vi tog fram en modell för hur man ska arbeta med det, säger han.

Svårt jobba med utsatta barn

2010 hade familjens första barn fötts och Claes Tovetjärn bestämde sig för att lägga ner utlandskarriären och sikta mot hemmaplan. Han gick sista året på psykologprogrammet och fick jobb på Statens institutionsstyrelse, som har hand om landets tvångsvård av unga. Han blev chef för en enhet med suicidala flickor under 15 år vistas och en akutavdelning för kriminella pojkar med neuropsykiatriska och missbruksproblem. Trots gedigna erfarenheter av krig och kaos tycker han att arbetet med utsatta barn är bland det svåraste han gjort.

– Det är svårt att jobba med barn som inte vill leva, säger han.

På ungdomshem där barn och ungdomar i olika skick vistas, ibland mot sin vilja, gror konflikter i högre utsträckning än i andra sammanhang. Claes Tovetjärn har haft nytta av sin kunskap inom konflikthantering.

– Med tanke på hur mycket bråk som uppstår på LVU-hem skulle det i vissa fall vara bättre för ungdomarna att få stöd och vård i hemmet, säger han.

Han tror på lågaffektivt bemötande, ofta, men inte alltid.

– Det är en modell bland flera. Vid bemötande av barn med exempelvis ADHD har det visat sig fungera bra. Dessa barns våld är stressrelaterat och man bör inte förvärra situationen. Vid strategiskt våld, som krig eller rån krävs andra metoder, säger han.

Undervisar i konflikthantering

Under tiden inom försvaret föreläste och undervisade Claes Tovetjärn om pedagogik, konflikthantering och ledarskap. Detta har han tagit upp igen.

– Jag startade eget under namnet Vildgåsen för några år sedan. Jag föreläser, handleder och utbildar kring människans förmåga att hantera svårigheter.

Teman återkommer i överlevnadsboken. Boken skrevs tillsammans med Herman Geijer, som redan skrivit en zombieöverlevnadsbok för vuxna, och illustrationerna gjordes av Elin Jonsson.

– Det var någon som sa att de borde skickat ut vår bok istället för broschyren om krisberedskap som kom häromåret. Det var ett fint betyg tycker jag, säger Claes Tovetjärn.

En av Elin Jonssons illustrationer föreställer ett Z, som i zombie. Den översta raka linjen förestäl- ler vardagen i livet som vi känner det. Sedan händer något drama- tiskt som förändrar allt. Därefter hittar vi ett sätt att hantera den nya verkligheten.

Zombies gör det intressantare

Boken inleds med ett löfte om att zombies inte finns, och därefter följer en ingående beskrivning av olika typer av zombies. De praktiska råden är mer realistiska. Här tar du skydd, så värmer du vatten, så här sköter du hygienen och så vidare. Boken riktar sig till barn mellan nio och tolv år.

– Äldre kan också ha glädje av den. Yngre också, men den kan vara lite läskig. Att ta in zombies ger ett bra helhetsgrepp, för att det inte ska bli för tekniskt och torrt. Boken handlar om våra mänskliga behov. Vår hjärna, vårt hjärta och våra händer. Det är inte direkt en checklista över utrustning du behöver, säger Claes Tovetjärn. Hans egna barn har varit försökspersoner för många av övningarna i boken. En bit upp i backen ovanför huset har familjen en egen eldstad. Omgivningen osar snarare idyll än hot.

– Jag tror att katastroftankar går i cykler. På 80-talet fanns hotet om kärnvapenkrig, sedan följde en lugnare period efter att muren föll. Nu är det en mer hotfull stämning i världen, både angående krig och miljökatastrofer.

Bokskrivandet har hett mersmak. Claes Tovetjärn har en massa nya idéer och utkast på gång. ”Jag skulle vilja skriva en faktabok för barn om hjärnan. Det har varit jätteroligt att åka ut till skolor och bibliotek och prata med barn i samband med boksläppet” säger han.

Överlevnadsläger

Nu planerar Claes Tovetjärn zombieöverlevnadsläger. Han tänker sig en skola där hela familjen kan lägga ett veckoslut på att utbilda sig i att klara nödlägen. Utan att släppa fantasierna om monster och zombies vill han lära ut hur man praktiskt tar sig fram när de moderniteter vi vant oss vid inte längre fungerar. Ena dagen spenderas i ett hus utan exempelvis ström och vatten. Andra dagen är förlagd till skogen, och uppgifterna är att göra upp eld och släcka den, fixa vatten, slå läger, utföra enklare sjukvård.

– Det ska vara spännande, men inte skrämmande, säger Claes Tovetjärn.

Mia Sandblom”

Länk till artikeln: https://kungsbackaposten.se/folk/militaren-som-skrev-en-barnbok-om-overlevnad/

%d bloggare gillar detta: