Zombieöverlevnad: Självskydd och nödvärn

I vår faktabok ”Bli en zombieöverlevnadsexpert” för barn (9-12 år) om zombieöverlevnad och krisberedskap så har vi inte fördjupat oss i självskydd och nödvärn. Vi var så klart tvingade att begränsa oss. Av olika skäl. Frågorna om just konflikter och konflikthantering, liksom om vapen och våld, är så klart många så självklart utbildar jag i det också.

Om jag skulle prioritera mellan nytta och nöje, så är nyttan av att utbilda i och öva färdigheter som gäller vatten och hygien prioriterad före vapen och våld. Men det är ett nöje att ta sig an självskydd och nödvärn på olika sätt. Ett sätt är att öva på att identifiera, undvika eller möta fysiskt våld. Ett annat sätt är att gå igenom vad som händer med en kropp som utsätts för olika våld. Ännu ett sätt är att skilja fakta från fantasi i filmer, tv-serier och andra berättelser om zombieapokalypsen. Nu är det så klart svårt eftersom det inte finns något facit (världen har ju inte gått under i vare sig zombieapokalyps eller annan apokalyps ännu så länge). Men det finns en hel del kunskaper och erfarenheter att ösa ur från verkligheten. Både från forskningens bländvita elfenbenstorn och från vardagen i fält där militärer, rädddningspersonal, ambulanssjukvårdare och andra dagligen möter det som extrapoleras i zombieberättelserna.

Zombieöverlevnadsämnet går att ta sig an på mängder av olika sätt, med olika och lika giltiga kopplingar till en verklighet som såvitt vi vet inte har med zombier att göra (men där metaforen kommer till sin rätt). Några utbildningar som kan drivas långt i sin egen rätt är:

  • Kriser, samhälls- och hemberedskap
  • Rese-/friluftsssäkerhet och överlevnad
  • Sjukvård i väntan på ambulansen
  • Självskydd, våld, vapen och vapenverkan

Hör av dig till claes [at] wildgoose [punkt] se så hittar vi en väg framåt som passar just dig, dina önskemål och behov, med eller utan barnförbjudet innehåll.

Claes

%d bloggare gillar detta: